DES DE 1918 OFERINT
SOLUCIONS ELECTROTÈRMIQUES

Classes térmiques


L'objectiu de les Classes tèrmiques constructives de Electricfor és definir una construcció tipus de les resistències en funció del material de la funda, la seva temperatura màxima admissible i el tipus de segellat. Aquestes tres característiques, i en especial el material de la funda, s'hauran de triar tenint sempre present el medi on treballarà la resistència.

MATERIALS DE FUNDA
• AISI 304: Acer inoxidable austenític. Presenta una òptima soldabilitat i una bona resistència a la corrosió a temperatura ambient. Altres propietats del tipus 304 són el seu servei satisfactori a altes temperatures (800 ° a 900 ° C) i bones propietats mecánicas.El tipus 304 conté baix contingut en carboni amb el que s'evita la precipitació de carburs durant períodes prolongats d'alta temperatura, té un contingut de carboni de 0,08% màxim pel que se'l considera un material satisfactori per a la majoria de les aplicacions amb soldadura.

• AISI 304L: Acer inoxidable austenític. Presenta una òptima soldabilitat i una bona resistència a la corrosió a temperatura ambient. Si es manté durant un cert temps en l'interval crític de temperatura de 450 a 850 º C pot produir-se una precipitació intercristal de carbur de crom amb la consegüent corrosió intergranular.

• AISI 321: Els components del AISI 304 s'afegeix una determinada quantitat de titani que té l'efecte d'impedir la formació de carbur de crom i, per tant, s'evita el fenomen de la corrosió intergranular, fent aquest material particularment adequat per a utilitzar durant perllongats períodes de temps en interval crític de temperatura. Té una bona resistència a la formació de carbonissa fins a 800 º C.

• AISI 316L: Conté una addició de 2 ÷ 3% molibdè que li confereix una major resistència a la corrosió per picada (pitting) i millor comportament que els acers anteriors enfront de la corrosió sota tensió. Contingut de carboni inferior al 0'03% que dificulta la formació de carbur de crom, augmentat així la resistència a la corrosió intergranular.

• INCOLOY ® 800: Acer inoxidable refractari amb alt contingut de níquel i crom. Bona resistència a la formació de carbonissa fins a 1.100 º C. Presenta una alta resistència de tensió i una bona resistència a la corrosió a altes temperatures.
• INCOLOY ® 825: Aquesta és una aliatge de níquel-ferro-crom amb les addicions de molibdè i coure. Ofereix bona resistència a àcids tant reductors com oxidants, a la corrosió per tensió, a la picada i la corrosió intersticial.
® Marca registrada per "The International Nickel Co"

• COURE (SF-Cu DIN 1787): Metall seminoble i per naturalesa molt resistent a la corrosió davant l'aigua.

• TITANI: El titani és un element metàl.lic que presenta una estructura hexagonal compacta, és dur, refractari i bon conductor de l'electricitat i la calor. Presenta una alta resistència a la corrosió. La resistència a la corrosió que presenta és deguda al fenomen de passivació que sofreix (es forma un òxid que el recobreix).

TIPUS DE SEGELLAT
• Segellat estanc: aquest segellat no permet l'entrada d'humitat a la resistència, mantenint els valors d'aïllament durant més de cinc anys. La temperatura de la funda i del segellat no ha de superar els 300 º C i 150 ° C respectivament. Si la temperatura de la funda supera els 300 ° C o la temperatura del segellat sobrepassa els 150 º C els valors de l'aïllament disminueixen ràpidament apareixent fuites en poc temps.

• Segellat extra estanc: aquest segellat tampoc permet l'entrada d'humitat a la resistència mantenint els valors d'aïllament durant més de deu anys. En aquest cas la temperatura de la funda pot arribar fins als 600 º C. Si la temperatura de la funda supera els 600 ° C o la temperatura del segellat sobrepassa els 150 ° C / 250 º C (segons classe tèrmica) els valors de l'aïllament disminueixen ràpidament apareixent fuites en poc temps.

• Segellat transpirable: Quan una resistència treballa a més de 600 ° C, aquesta consumeix oxigen. Si el segellat no permet l'entrada del mateix, la vida de la resistència es veu reduïda a unes 100 hores. Per això s'ha dissenyat un segellat que permet l'entrada de l'aire a suficient quantitat per permetre la respiració adequada de la resistència. No obstant això, perquè es realitzi una correcta respiració, s'ha de verificar que la resistència està parada a intervals de més de 5 minuts, almenys el 15% del temps, i que no funciona sense aturar-se més de 8 hores seguides. Les aturades poden ser perfectament els que originen els mitjans de control, com termòstats, etc. de manera usual en la majoria de les aplicacions. 

                A causa de les condicions especials d'aquest segellat, en permetre l'entrada d'aire, es permet també l'entrada d'humitat, de manera que l'aïllament pot baixar fins a valors propers a 1 MW i, en el moment de connectar, després d'una aturada prolongat , poden produir fuites de corrent transitòries. Aquestes fuites poden arribar fins a 5 mA per quilowatt durant el transitori, per baixar fins a valors de 0'2 mA per quilowatt al estabilitzar la temperatura. Per assegurar que les fugues desapareixen abans d'arribar a l'estabilització de la temperatura, i complir així amb les norma UNE-EN-60335, assegureu-vos que la temperatura del segellat és d'almenys 110 º C.

LÍMITS D'ÚS DELS ELEMENTS CALEFACTOR BLINDATS


La temperatura de la funda tubular es mesura amb un termoparell de fil fi amb molt poca massa, soldada al blindatge de la resistència a la zona de calor.

(*) En el segellat transpirable les fuites poden arribar fins a 5 mA per quilowatt durant l'escalfament, si bé en arribar a la temperatura règim les fuites estan dins dels valors exigits per la norma, sempre que la temperatura de l'segellat arribi almenys a 110 ° C. Per això recomanem no triar el segellat transpirable llevat que sigui absolutament necessari per la temperatura que aconsegueix el segellat o el blindatge.

(**) La temperatura màxima del segellat coincideix amb la temperatura màxima admissible en la funda tubular. De tota manera en la instal lació s'han de tenir en compte altres limitacions de temperatura com ara la temperatura màxima en els conductors d'alimentació, borns, platines, etc.

En el disseny de l'aparell que incorpora les resistències s'ha de tenir en compte que la temperatura assolida per la resistència no pugui afectar perillosament a altres parts de l'aparell.

Per assegurar una vida acceptable, és convenient comprovar la resistència a la corrosió del material de la funda en l'ambient que s'origina en l'aparell en funcionament. Per això els recordem que fins i tot l'acer inoxidable en aigua potable, fàcilment pot presentar corrosió. Per a més informació consulteu la nostra full tècnica NTT-4101, o bé posar-se en contacte amb el nostre Departament Tècnic Comercial.